Friday 30 July 2010

Davek na nepremičnine

No, davek na nepremičnine je končno prišel do osnutka zakona.
0,0xxx% glede na ocenjeno vrednost nepremičnine, pri čemer je seveda davek višji tam, kjer je ocenjena vrednost nepremičnin nižja...
Očitno nam vlada poskuša povedati, da se ne splača vztrajati na periferiji: bolje je, da se vsi skupaj preselimo v prekrasen ljubljanski smog.
Res ne razumem, zakaj ne morejo biti te zadeve pri nas narejene tako, kot se spodobi. Čemu neki služi novi davek, če je tako ali tako samo preimenovano nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča z dodatnimi komplikacijami in administracijo, ki jih prinese obdavčevanje po vrednosti nepremičnin.

Davek na nepremičnine bi moral biti zastavljen kot davek na luksuz:
Ocenjen nek življenjski standard na osebo. Npr: 20m2 + 10m2 na osebo v gospodinjstvu. To je osnova, ki ne bi bila obdavčena.
Česar je gospodinjstvo lastnik nad določenim standardom, je obdavčeno po res znatni stopnji. Na primer 3 - 5%. Oddajanje stanovanj v najem seveda predstavlja izjemo z nižjo stopnjo obdavčenosti.
Tako bi tisti, ki imajo preveč nepremičnin "pridobili" stimulacijo, da svoje prevelike nepremičnine prodajo tistim, ki jih dejansko potrebujejo, s posledičnim nižanjem cen na trgu nepremičnin pa bi si slednji te nepremičnine tudi dejansko lahko privoščili. Res ni smiselno, da nekdo živi sam v mega hiši, premnoge mlade družine pa se stiskajo v eno do dvosobnih stanovanjih.
Če bi želela naša vrla država zadeve še dodatno stimulirati, bi lahko davek oblikovala celo tako, da bi tistim družinam, ki ne dosegajo niti standardne površine npr. subvencionirala kredit za nakup stanovanja.

Šele tak predlog zakona o davku na nepremičnine bi imel nek smisel. Tako kot je, pa....