Sunday 9 August 2009

Siva pot, vodi me.... (drugi del)

Bitnje so ena prav lepa vasica. Par kilometrov med Kranjem in Škofjo Loko. Ravna cesta, en sam blag ovinek, cesta rahlo nagnjena v smer Škofje Loke. Ravno toliko, da na kolesu občutiš, da je v tisto smer malo lažje goniti.

Pred nekaj tedni se je tam zgodila prometna nesreča. Nekaj mladincev se je peljalo skozi Bitnje, verjetno iščoč naslednji bar, v katerem bi se lahko še malo zabavali. Ali pa so šli domov, ni pomembno. Pomembno je, da so ti mladinci vozili krepko čez 100 km/h pri omejitvi 60, pri tem pa so jim cesta + avto + hitrost + pozna ura izstavili račun v obliki precej trdega pristanka v neki hiši ob cesti.

En teden kasneje so izginili znaki za omejitev 60 km/h, zaradi česar je sedaj omejitev skozi Bitnje 50km/h.

Če se prav spomnim, so bile table za pričetek vasi Bitnje (zgornje, srednje in spodnje) pred dobrimi 15 leti, ko sem dobil izpit za vožnjo avtomobila, še tiste brez črt (omejitev 80km/h je to takrat pomenilo). Ko se je spremenil zakon, so bile najprej table za 70km/h, pozneje pa so (prav tako po eni nesreči zaradi prevelike hitrosti) zmanjšali na 60.

Lahko da se tudi motim, ampak ni poanta v tem.

Poanta je v tem, da na naših cestah vidiš neznansko število znakov za omejitev, neprekinjenih črt - seveda na ravninah - in podobnih zadev. In večina jih je bila postavljena kmalu po tem, ko se je nek norec / pijanec / pač običajen nesrečnik zvrnil s ceste zaradi kakršnega koli razloga.

Očitno naši velmožje, ki imajo te zadeve "čez", ne ločijo med pojmoma "nesreča" in "objestnost" (v kakršni koli obliki).
Nesreča se pač zgodi zaradi trenutka slabosti ali neprevidnosti. Lahko se tudi zgodi, če je določen odsek dejansko nevaren in se to odraža v večjem številu nesreč.
Objestnost pa povzroča nesreče zaradi prevelikih hitrosti, alkohola ali preprosto "afnanja" po cesti.
Medtem, ko je povečano število nesreč na določenem odseku tehten razlog za omejevanje hitrosti ter druge opozorilne znake, nobeden od ostalih vzrokov ni in ne more biti razlog za take ukrepe.

Že 60km/h je bila kar nizka omejitev za ravno in pregledno cesto skozi Bitnje. Voziti skoznje 50km/h je čisto mučenje in povsem nesmiselna omejitev. Me prav zanima, ali se tisti, ki je dal odstraniti znake, sedaj vozi 50km/h skozi to vas. Stavim pir, da se ne. Pijem seveda v Radovljici, da ne bo pomote. Lahko pa povem to, da od odstranitve znakov vedno povzročim kolono. Nihče se ne strinja s to odločitvijo in tudi dejansko je popolnoma nesmiselna in ne naredi povsem ničesar za varnost prometa.

Ko se naši velmožje že tako pritožujejo nad ceno prometnih znakov, jim priporočam, da se enkrat zapeljejo po cestah, ki jih sami upravljajo, in uredijo prometne znake, da bodo bolje odražali dejansko stanje in varnost posamezne ceste.

Tako bomo vsi bolj zadovoljni, pa tudi nesreč bo manj.
Samo moja 0.02€